SLOVENIJA
Enotno območje plačil v evrih
 
Išči: Kontakti  |  Vprašajte nas | Slovar pojmov SEPA | Domov   
 
Splošno o SEPA
SEPA v Sloveniji
Produkti in storitve SEPA
Gradiva in publikacije
Obvestila za javnost
Povezave
Arhiv

 

 

Plačilne sheme in okviri SEPA

 

 

Z namenom harmonizacije plačilnih instrumentov so bile vzpostavljene plačilne sheme SEPA, ki se upravljajo v okviru EPC in zajemajo enotna pravila za izvajanje in procesiranje plačil v skladu s SEPA.

Za pripravo sheme kreditnih plačil SEPA in shem direktnih obremenitev SEPA je bila izbrana strategija nadomestitve, kar pomeni, da so bile za te plačilne storitve ustvarjene nove sheme z enotnimi pravili SEPA. Posamezni ponudniki plačilnih storitev k tem shemam pristopijo s formalnim postopkom.

Poenotenje na področju kartičnega poslovanja sledi strategiji prilagoditve že obstoječih shem in kartičnih procesnih centrov novemu nizu poslovnih in tehničnih standardov ter procesov znotraj kartičnega okvira SEPA.

Pri gotovinskem poslovanju SEPA gre za harmonizacijo in racionalizacijo že obstoječih postopkov v zvezi s prevozi, standardi kakovosti, varovanjem gotovine ipd., kar ureja Okvir enotnega območja evrogotovine (SECA).

Za področje m-plačil na območju SEPA sta bili objavljena Bela knjiga o mobilnih plačilih in Bela knjiga o plačilih z elektronsko denarnico, na osnovi katerih se pripravljajo ustrezni okviri.

Ponudnikom plačilnih storitev ni treba formalno pristopiti k okvirom SEPA, vendar morajo sprejeti jasno zavezo, da se bodo v določenem času prilagodili pravilom, ki jih opredeljujejo okviri.


Povezave na gradiva in dokumente

 

 

 

 
Šubičeva ulica 2, SI-1000 Ljubljana, Osveženo: 12.10.16© ZBS